Nieuws
Artificial Intelligence: slimmer dan wij?!
Artificial Intelligence (AI) heeft het vermogen om ons tegelijkertijd te verbazen, betoveren én intimideren. De mogelijkheden lijken eindeloos en overtreffen met gemak onze fantasie. AI is nu al onderdeel van ons leven en zal dat alleen maar meer worden. Hoe ver dat zal gaan weten we niet. Wordt AI slimmer dan wij? De toekomst zal het leren. Voor nu geven we vijf AI trends die we graag met u willen delen!
Praten met technologie: Google Home, Amazon Alexa, Siri
Praat u weleens hardop tegen uzelf? Dan krijgt vast al wel eens antwoord van uw spraakassistent! En dat gaat nog veel vaker voorkomen, want we zien een sterke groei in de aanwezigheid van spraakassistenten in consumentenelektronica. Zelfs de koelkast kan u verstaan! Google Assistent, Alexa, Bixby, Siri. Allemaal reageren ze op uw gesproken verzoeken en vragen. De verwachting is dat straks al onze huizen en apparaten ‘oren’ hebben!
Security
Op het gebied van security zijn de ontwikkelingen van AI best beangstigend te noemen. Vandaag de dag zien we een nieuwe golf van DDoS aanvallen: IoT-gebaseerd, gecombineerd met AI, met verschillende feedbackloops. AI is constant aan het optimaliseren, waarbij parameters en handtekeningen automatisch worden aangepast in reactie op de verdediging. En daar komt geen mens aan te pas. Hoewel, het houdt de security officer uit zijn slaap! Tenzij natuurlijk de juiste voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, want ook op het gebied van security wordt AI ingezet, bijvoorbeeld door Flowmon DDoS Defender. Zo wordt de strijd tussen de cybercrimineel en de security uitgevochten door AI. Pretty amazing!
Het vermogen om te leren: Machine Learning
Waar ligt de grens tussen kennis of psychologie inzetten om dingen gedaan te krijgen en manipulatie of criminaliteit? Dat is de vraag waar Machine Learning, een cruciaal onderdeel van AI, ons mee confronteert. Algoritmen leren zelf uit grote gegevenssets hoe ze patronen beter kunnen identificeren en inzetten, of in het geval van cybercriminaliteit, manipuleren. Deze zelflerende algoritmen worden dus slimmer en slimmer en… u raadt het al… slimmer, hoe groter de datasets (en die worden door Big Data steeds groter) hoe meer er te leren is. Vraag blijft of een machine het menselijke onderscheidingsvermogen kan aanleren.
Robots op de werkvloer
In de toekomst zal een groot deel van het arbeidsintensieve werk worden uitgevoerd door robots. In assemblagelijnen van fabrieken zien we al steeds meer robots die het werk van arbeiders overnemen en deze ontwikkeling zet ongetwijfeld door. De vraag is wanneer andere, meer ‘intelligentie’ werkzaamheden worden overgenomen door robots. Wanneer zijn ze in staat tot meer dan het uitvoeren van repetitieve handelingen? Het zou best sneller kunnen gaan dan we denken. Verwacht wordt dat in Japan in 2025 meer dan 80 procent van de ouderenzorg wordt uitgevoerd door robots!
AI wordt iedere dag veelzijdiger!
De invloed van AI is veel groter en op veel meer gebieden aanwezig dan in onze computers of science fiction films, geven we een paar interessante voorbeelden. Er wordt al bier gebrouwen door gebruik te maken van AI. Het Deense Carlsberg zet AI in om smaken sneller en beter te kunnen voorspellen. En die informatie gebruiken ze om nieuwe bieren te brouwen, of bestaande te verbeteren. In ziekenhuizen wordt AI steeds vaker ingezet om snel de juiste diagnose te stellen. Dat betekent een ongekende revolutie in de medische wereld. En dan vergaten we bijna nog dat auto’s vandaag de dag al echt zelf rijden! Ja, AI wordt met de dag invloedrijker en veelzijdiger. Wordt het slimmer dan wij? Het antwoord op die vraag moeten we u schuldig blijven. Worden wij er slimmer door? Dat geloven we zeker.
Wilt u weten wat u kunt doen om uw netwerk te wapenen tegen AI aanvallen? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een intuïtief en zelflerend netwerk? Daar weten wij alles van! Neem gerust contact met ons op!