Wat zijn de belangrijkste learnings van AutoCon 3 rondom network automation?
Afgelopen mei was onze IT-specialist Niels Meijer namens aaZoo aanwezig bij AutoCon 3 in het mooie Praag. Tijdens deze driedaagse conferentie, georganiseerd door het Network Automation Forum (NAF), kwamen engineers, architecten en ontwikkelaars van over de hele wereld samen om de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen in network automation te bespreken. In deze blog deelt hij zijn belangrijkste bevindingen én gaat hij in op de laatste trends in network automation.
Door Niels Meijer
Waarom network automation belangrijker is dan ooit
Automation speelt een steeds grotere rol binnen organisaties, ook bij aaZoo. Het helpt om IT-infrastructuren optimaal en efficiënt te laten functioneren, terwijl de kwaliteit wordt gegarandeerd. Tijdens AutoCon 3 werd duidelijk dat we op een kantelpunt staan waar automation niet langer een ‘nice-to-have’ is, maar een essentiële competentie voor elke organisatie die competitief wil blijven.
De design-first aanpak
Claudia de Luna opende de conferentie met een boodschap: stop met discussiëren over tools en begin bij het begin, met requirements. Claudia vergeleek automation tools met fitnessapparatuur. Sommige zijn nuttig, andere verdwijnen in een kast om stof te vergaren. Het maakt niet uit welk merk of product je hebt. Het gaat erom dat je het daadwerkelijk gebruikt. Toch besteden we veel tijd aan het debatteren over sources of truth en welke tool het beste is.
Het echte probleem volgens Claudia: we starten automation-projecten halverwege. Teams duiken meteen in technische details zonder eerst helder te krijgen wat precies moet worden opgelost. In plaats daarvan pleitte ze voor een ‘design-first’ aanpak met duidelijke requirements en een gestructureerd ontwerp waarin automation geïntegreerd is.
Van Ansible naar maatwerk: een herkenbaar patroon
Iets wat mij opviel tijdens meerdere presentaties, was het traject dat veel organisaties doorlopen. Vrijwel iedereen start met Ansible, en dat is logisch. Het is open-source, toegankelijk en heeft een actieve community. Maar hier wordt het interessant: veel organisaties ontdekken al snel dat hun use cases te complex zijn voor Ansible alleen.
Dit leidde tot een herkenbaar patroon: teams gaan over op geavanceerdere tooling of ontwikkelen zelfs hun eigen oplossingen die volledig aansluiten bij hun specifieke use cases. YANG (Yet Another Next Generation) blijkt hierbij de gemeenschappelijke taal te zijn, die velen gebruiken als datamodelleertaal voor interacties met netwerkapparatuur. Veel vendors, waaronder Cisco en Palo Alto Networks, ondersteunen YANG.
Network & security operations transformeren in kleine teams
Een veelvoorkomend probleem waar bedrijven mee worstelen, is het tekort aan specialisten met tegelijkertijd een toenemende druk op de werknemers. Dit zag ik ook terug tijdens AutoCon 3. Aanwezigen vertelden over hoe zij network automation inzetten om network en security operations te transformeren en optimaliseren, zelfs met een klein team. Door het automatiseren van onder andere inventarisatie, configuratie en OS-updates, slaagden ze erin om:
- Reactietijden drastisch te verkorten
- Compliance te verbeteren
- On-demand op te schalen
Dit is precies het resultaat dat wij dagelijks voor onze klanten realiseren bij aaZoo.
Network automation draait om cultuur, vaardigheden en vertrouwen
Jason Edelman, oprichter en CTO van Network to Code, bracht het tijdens de laatste dag perfect onder woorden: network automation draait niet om de tooling die je gebruikt. Het gaat om de manier van denken en werken (cultuur), vaardigheden en data.
Damian Garros, CEO van OpsMill, voegde daar een cruciaal element aan toe: vertrouwen. Hij stelde de vraag die elke automation professional (stiekem) raakt: “Stel je voor dat iemand naar je toekomt met een vierkant doosje met een grote rode knop en zegt ‘als je deze knop indrukt, worden alle switches in jouw IT-infrastructuur voorzien van een software update.’ Zou jij durven drukken?”.
Door declarative network automation te implementeren op basis van ontwerpprincipes als idempotency en dry runs, gecombineerd met de juiste technologieën, versiebeheer en testprocedures, kunnen we die zorgen wegnemen en vol vertrouwen op die rode knop drukken.
Een quote die bijzonder aansloeg tijdens de conferentie kwam van Bruce Lee: “If you spend too much time thinking, you’ll never get it done.”
Deze quote raakt de kern van een veelvoorkomend probleem: teams die eindeloos brainstormen over hoe automation moet worden toegepast, maar nooit tot actie overgaan. Bij aaZoo geloven we in een pragmatische aanpak: start met praktijkgerichte use cases, leer door te doen en deel de kennis.
Deze network automation trends zien wij
Naast de inzichten van AutoCon 3 zien wij bij aaZoo een aantal belangrijke trends in network automation:
- AI-gedreven automation: Kunstmatige intelligentie wordt steeds meer geïntegreerd in producten en systemen, ook in automation workflows. We zien dit niet alleen bij het analyseren van netwerkdata, maar ook bij het voorspellen van problemen en het automatisch optimaliseren van configuraties.
- Security automation: De toenemende cybersecuritydreigingen maken dat automation zich niet meer alleen richt op efficiëntie, maar ook op security. Geautomatiseerde threat detection, incident response en compliance monitoring worden steeds belangrijker. Cisco XDR met behulp van Talos Intelligence, maar ook Palo Alto Networks maken hier volop gebruik van.
- Adoptie van automation: Tools worden gebruiksvriendelijker, waardoor niet alleen ontwikkelaars maar ook netwerk engineers zonder uitgebreide programmeerkennis automation kunnen implementeren. Dit versnelt de adoptie aanzienlijk.
- Proactief in plaats van reactief: De focus verschuift van het reageren op problemen naar het voorkomen ervan. Voorspellende analyses en machine learning helpen organisaties problemen te identificeren voordat ze impact hebben.
- Waardecreatie in plaats van kostenpost: Veel bedrijven zien netwerkautomatisering nog altijd als een kostenpost zonder directe winst. AutoCon 3 bevestigde onze overtuiging dat dit perspectief vaak verkeerd is. Slimme automatisering verhoogt de kwaliteit van dienstverlening, voorkomt fouten en geeft medewerkers ruimte om zich te richten op wat écht telt.
Voor aaZoo betekent dit dat we met een relatief klein team een groot aantal klanten kunnen bedienen zonder concessies te doen aan kwaliteit. We kunnen snel handelen bij veranderingen. Bijvoorbeeld: als er een kwetsbaarheid (CVE) wordt gepubliceerd, kunnen we dankzij de inzet van automation direct bij alle klanten zien welke apparaten kwetsbaar zijn en zodoende een patch vereisen. Hiermee helpen wij onze klanten te beschermen. In de context van Cisco XDR: met behulp van integraties met een groot aantal (security)oplossingen kan het logs correleren en verdacht gedrag of incidenten detecteren en verrijken. Dit alles is een volledig geautomatiseerd proces dat 24/7 wordt uitgevoerd.
De kracht van community
Wat AutoCon 3 zo succesvol maakte was de gepassioneerde, open en behulpzame community. Ik heb met veel bedrijven gesproken, waaronder de Nederlandse ontwikkelaars van Slurp’it en Netpicker, de mensen van Network to Code, IPFabric, InfraHub en NetBox Labs, maar natuurlijk ook leden uit de community. De bereidheid van eenieder om kennis, ervaringen en vooral ook leermomenten te delen was écht waardevol.
AutoCon 3 liet zien waar network automation vandaag staat en waar het naartoe gaat. Automation is geen technisch extraatje meer, het wordt een essentiële vaardigheid die bepaalt welke bedrijven vooroplopen en welke achterblijven.
Voor mij was deze reis naar Praag meer dan informatief: ik kom terug met ideeën die we kunnen toepassen en inspiratie om onze processen en diensten nog beter te maken. Met deze nieuwe kennis en inzichten gaan we aan de slag. Tot de volgende editie van AutoCon!
Meer weten? Stuur Niels een berichtje via LinkedIn of neem hier contact met ons op.
