Automatisering van IT-processen versnelt uitrol en verkleint foutgevoeligheid
Bij aaZoo draait alles om de kracht van kennis. En dat betekent nieuwe dingen uitproberen, innoveren. Niels Meijer, één van onze IT-specialisten, weet daar alles van. Twee jaar geleden initieerde hij bij ons als onderdeel van zijn studie een automatiseringsproject. Met behulp van de tool Ansible startte hij stapsgewijs met het automatiseren van processen. Inmiddels heeft dit onder andere geleid tot het geautomatiseerd uitrollen van volledige locaties. Benieuwd hoe wij automatisering toepassen en wat dit voor u betekent? In dit interview vertelt Niels er alles over.
Automatiseren op basis van scripts
“We worden altijd aangemoedigd om nieuwe dingen te proberen”, begint Niels te vertellen. “Toen ik Ansible ontdekte ben ik daarom onderzoek gaan doen en intern gaan testen hoe scripts precies werken. Hoe bouw je een template? En hoe kunnen we dit inzetten voor klanten? Ansible wordt veel gebruikt voor het beheer van werkstations en het uitrollen van servers en applicaties en ik was benieuwd hoe we het zo in konden richten, dat we het ook binnen ons werkveld kunnen gebruiken.
In Ansible werk ik met playbooks (templates), daarin geef je op wat het script moet gaan doen. Deze voorgemaakte scripts zorgen er vervolgens voor dat je complete processen kunt automatiseren. Standaardtaken die je voorheen handmatig moest doen, rol je nu automatisch met één druk op de knop uit.”
Snellere uitrol netwerkhardware dankzij templates
Op welke manier wordt automatisering nu al voor klanten ingezet? Niels: “Een mooi voorbeeld uit de praktijk is een klant voor wie we op vijftig tot zestig locaties een nieuw netwerk hebben uitgerold. Denk aan access points, switches en firewalls. Op basis van één generieke template konden we alle hardware bij ons op kantoor geautomatiseerd configureren. Met één druk op de knop en in ongeveer veertig minuten is het dan klaar. Als je dezelfde configuratie handmatig door moet voeren, ben je daar zeker een dag mee bezig. Bovendien kun je in de generieke template per locatie unieke configuraties meegeven. Dankzij de automatisering van processen kunnen we dus aanzienlijk sneller uitrollen en hoeven klanten geen extra dag te wachten. In het geval dat hardware stuk is, en we hebben het op voorraad, kunnen we dezelfde dag nog nieuwe neerzetten.”
Een tweede voordeel van procesautomatisering is dat de foutgevoeligheid afneemt. “Je maakt het template één keer en vervolgens wordt het steeds op dezelfde manier uitgevoerd. Zo limiteer je de kans op type- of configuratiefouten die sneller voorkomen wanneer je alles handmatig moet doen.”
Geïmplementeerde firewalls automatisch uitlezen ten behoeve van security
Naast het configureren van hardware, heeft Niels ook een script geschreven om geïmplementeerde firewalls uit te lezen. “Iedere nacht worden alle softwareversies uitgelezen en in één centraal dashboard gezet”, legt Niels uit. “Stel dat een fabrikant een softwarelek meldt, dan kunnen we in één oogopslag zien welke klanten kwetsbaar zijn. Ook hier scheelt het weer enorm veel tijd dat je dat niet handmatig hoeft te controleren. We zien direct welke klant een update nodig heeft en kunnen dus sneller handelen in het geval van een kwetsbaarheid.”
Benieuwd wat Niels en zijn collega’s voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij delen onze kennis graag met u!