Nieuws
Draadloos netwerk uitrollen, waarom gaan we meten?
Draadloos niet meer weg te denken
Het bring-your-own-device principe is hot en dat merken we bij aaZoo maar al te goed. Het lijkt wel alsof we elke week meer vraag naar draadloze netwerken krijgen. Zorginstellingen, onderwijs en het bedrijfsleven willen hun medewerkers, deelnemers en klanten een beheersbare en stabiele draadloze verbinding geven en wel op elk apparaat wat het gebouw binnenkomt. Dit zorgt er voor dat we tegenwoordig vaak in discussies zitten met klanten over het implementeren van een draadloos netwerk. Het eerste wat ik dan altijd vertel is dat je voor een betrouwbaar draadloos netwerk een meting nodig hebt. In deze blogpost ga ik eens wat dieper in op een Wireless Site Survey en wat nu de reden is dat iedereen dit zou moeten laten uitvoeren voordat ze een draadloos netwerk gaan implementeren.
Geen pand is hetzelfde
Zoals je aan de buitenkant van een gebouw al wel kunt zien: geen enkel pand is hetzelfde. De bouwmaterialen, indelingen en layout verschillen van gebouw tot gebouw. Dit heeft zijn uitwerking op de verspreiding van het signaal. In de praktijk zie je dat in sommige gebouwen je in elke ruimte een access-point moet plaatsen, maar in andere gebouwen heb je voldoende aan een access-point in de gang voor het dekken van de omliggende kantoren.
Doelstellingen
Het doel van een draadloos netwerk is erg belangrijk voor het inschatten hoeveel access-points je nodig hebt in een gebouw. Waar wil de klant het netwerk voor gaan gebruiken: Telefonie? Data? En wat voor data dan? Voor telefonie heb je een hoger aantal access-points nodig dan voor data. Met een draadloos telefoon toestel wil je immers kunnen rondlopen. En om dat te kunnen bereiken moet je effectief kunnen overschakelen (roaming) tussen verschillende access-points. Data is minder gevoelig voor een langzamere roaming, wat er voor zorgt dat je een minder groot roaming gebied kunt hebben. Aan de andere kant, als je bijvoorbeeld een draadloos netwerk wilt aanleggen voor Data, maar je maakt gebruik van veel en/of roaming tussen access-points zoals in magazijnen met order pickers op een heftruck dan heb je een net zo groot roaming gebied nodig als bij een telefonie omgeving.
Aantallen gebruikers
Het aantal gebruikers op een draadloos netwerk is ook een belangrijk gegeven. Een access-point heeft een maximum aantal gebruikers dat het kan afhandelen, enerzijds ligt dat aan de capaciteit van het model access-point dat je aanschaft, anderzijds aan de uplink poort die het access-point gebruikt. Deze heeft uitereend een maximum bandbreedte.
Stoorzenders
Wifi werkt op de 2.4Ghz en 5Ghz frequenties. Dit zijn zogenaamde vrije frequenties, wat betekend dat dit frequenties zijn waar je op mag uitzenden zonder een licentie aan te vragen. Zoals je misschien van een thuisnetwerk ook zult weten zie je altijd netwerken van buren binnen de muren van je huis. Echter heb je niet alleen last van andere draadloze netwerken, vooral de 2.4Ghz band wordt ook veel gebruikt voor draadloze camera’s, weerstations, magnetrons en bijvoorbeeld afstandsbediening van auto’s. Al deze zaken hebben invloed op de dekking van het draadloze netwerk op de specifieke locatie waar je het wilt implementeren.
Daarom: eerst meten, daarna bouwen
Een Wireless Site Survey wordt uitgevoerd met een access-point, een laptop en een stukje software dat meet wat het bereik is van het access-point. Het is de enige manier om een “real-world” beeld te krijgen van de dekking van een draadloos netwerk binnen (of zelfs buiten) een gebouw. Bij een Wireless Site Survey worden al deze invloeden meegenomen en de rapportage vormt een solide basis voor elk professioneel draadloos netwerk.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op!