Nieuws
Draadloze netwerken: geen vergunning, maar wél bereik?
Het agentschap telecom waarschuwt op haar site voor het gebruik van illegale WiFi zendapparatuur. Het gaat hier om apparatuur die meer dan de wettelijk toegestane 100mWatt kan uitzenden. Het bereik van een standaard WiFi router is ongeveer 20 tot 30 meter, echter er zijn een aantal WiFi access-points en routers op de markt die een hoger bereik beloven, ze doen dit middels het verhogen van het zendvermogen tot boven het wettelijk toegestaan maximum. Het nadeel van dit soort apparatuur is dat het storing veroorzaakt op andere WiFi netwerk en/of apparatuur die ook gebruik maakt van de 2.4Ghz of 5Ghz band. Daarnaast helpt een hoog vermogen access-point of router vaak niet omdat de zender in een laptop of tablet niet sterk genoeg is om een signaal terug te kunnen sturen.
Voor een goed dekkend draadloos netwerk, zowel binnen als buiten, is het verstandiger om te kiezen voor een draadloos netwerk dat is gebouwd voor de omgeving. Hierbij worden access-points of routers op strategische punten geplaatst om overal dekking te kunnen krijgen. Om deze punten te kunnen bepalen is een meting, ook wel Wireless Site Survey genoemd, benodigd. Hoe een meting in zijn werk gaat leest u in een eerder
blog artikel van onze hand: Draadloos netwerk uitrollen waarom gaan we meten?
Cisco access-points maken gebruik van een aantal technieken om het signaal te verbeteren en het bereik te vergroten zonder over het wettelijk maximum van 100mW te gaan. Technieken zoals ClientLink, BandSelect en CleanAir zorgen voor een optimaal bereik van een draadloos netwerk zonder de negatieve gevolgen van het gebruik van een hoog vermogen access-point of router.
Met de ClientLink technologie in Cisco access-points wordt de Signal-to-Noise ratio van elke client verbeterd door het toepassen van beamforming. Deze techniek zorgt er voor dat het signaal geoptimaliseerd wordt voor de positie van elk aangesloten apparaat, of dit nu op de 802.11a, g of n standaard is. Voor de 802.11n clients wordt deze zelfde techniek gebruikt om de doorvoersnelheid te vergroten. ClientLink 2.0 werkt zonder dat hiervoor ondersteuning vereist is op het aangesloten apparaat waardoor elk apparaat hiervan kan profiteren.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op!